torsdag 23. april 2009

Skaper man lærlingeplasser med lov?

Arbeiderpartiets Landsmøte har i helgen vedtatt å lovfeste retten til lærlingeplass, noe som i seg selv høres fint og flott ut. Formuleringen i vedtaket er imidlertid en av de dummeste jeg har hørt på lenge: "Arbeiderpartiet vil øke antallet lærlingplasser i både offentlig og privat sektor, blant annet ved å lovfeste rett til lærlingplass." Som om at en lovfesting i seg selv skal skape lærlingeplasser. Her trengs det virkemidler, og der det trengs virkemidler, trengs Fremskrittspartiet.

Det er ikke det offentlige som direkte styrer antallet lærlingeplasser i de fleste fagretninger. Imidlertid har man noen virkemidler, og her har Fremskrittspartiet selvsagt vært på banen i forkant, og fremmer forslag i Stortinget om å frita bedriftene for arbeidsgiveravgift for lærlingene (Dokument nr. 8:53 2008–2009). Dette kommer til behandling i løpet av våren.

Det skal bli interessant å se om Arbeiderpartiet følger opp sine fagre løfter denne gangen, eller om det atter en gang er tomt prat fra den kanten.

9 kommentarer:

  1. "Arbeiderpartiet vil øke antallet lærlingplasser i både offentlig og privat sektor, blant annet ved å lovfeste rett til lærlingplass."

    Hva er det som er så dumt ved den formuleringen? Det er riktig det, lovfesting i seg selv kan ikke skape lærlingeplasser. Det er derfor det står "..., blant annet ved å ...".
    Men nå er lovtekstene våre noe som virkelig er i våre stortingspolitikeres hender, i motsetning til så mye annet, så å gjøre noe med lovene er nok et bra sted å starte. Trodde du Arbeiderpartiets landsmøte satt og vedtok pengeoverføringer?

    Uansett, det er positivt at Frp ønsker tiltak for å skape flere lærlingeplasser. Godt at vi er enig om noe. Men ... jeg trodde Frp ønsket å avskaffe arbeidsgiveravgiften i sin helhet. Og i så tilfelle er ikke forslaget om å frita bedriftene et målrettet tiltak for å få flere lærlingeplasser, men ledd i Frps plan om å avskaffe arbeidsgiveravgiften.

    SvarSlett
  2. "Arbeiderpartiet vil øke antallet lærlingplasser i både offentlig og privat sektor, blant annet ved å lovfeste rett til lærlingplass" kan jo ikke bety noe annet enn at man hevder at en lovfesting vil skape lærlingeplasser.

    Det er riktig at FrP primært vil fjerne arbeidsgiveravgiften, men det omtalte Dok8-forslaget er en tiltakspakke for å bedre kårene for de som går "yrkesfag", herunder å bedre tilgangen på lærlingeplasser.

    Øyvind Langaas: "Trodde du Arbeiderpartiets landsmøte satt og vedtok pengeoverføringer?"

    Det kunne jo virke sånn når man vedtok vekstraten for overføringer til de øvrige riksveiene hvertfall, så jeg ser ikke noen prinsippiell forskjell på det, eller å ville mene noe om konkrete tiltak i denne saken.

    SvarSlett
  3. "Arbeiderpartiet vil øke antallet lærlingplasser i både offentlig og privat sektor, blant annet ved å lovfeste rett til lærlingplass." Jeg synes denne måten å bygge opp en setning på er merkelig, men slik er sjargongen. Alle i den salen forsto uansett hva setningen betyr, og en svært stor andel velgere vil også knekke koden.

    Å skape er et ord du har ført inn i saken. "Å øke" er da slett ikke det samme begrepet. Arbeiderpartiet ønsker å øke mengden lærlingeplasser, mens skapelsen selvfølgelig skjer på annet hold. Private foretak skaper sine lærlingeplasser dersom de har behov og ressurser. Det blir derfor din påstand at Arbeiderpartiet vil skape gjennom lovfestet rett, og den påstanden henger ikke på greip ;-)

    Den lovfestede retten er tenkt å sikre at alle yrkesskoleelever får lærlingeplass. Når yrkesskoleelevene får en lovfestet rett til plass, må stat/kommune stille opp dersom det ikke er lærlingeplasser igjen i privat sektor. Eller staten må stimulere/legge til rette for at private bedrifter kan ha lærlinger. Jeg forstår meget godt at dette ikke rimer med FRPs idéer om hvordan et samfunn bør fungere, men slik er det. Det er en av mange ærlige forskjeller på våre partier.

    SvarSlett
  4. Det stemmer at det å lage lover hvor man tror en lov i seg selv vil løse situasjonen strider med FrPs ideer om hvordan et samfunn bør fungere.

    Hvis man skal øke antall lærlingeplasser, er man vel avhengi av at disse blir skapt, eller tror du at disse kommer rekende på en fjøl?

    Poenget mitt er at ved å se på hva man faktisk har vedtatt, sier man at det å lage en lov vil øke antallet lærlingeplasser, det stemmer ikke.

    SvarSlett
  5. Som jeg allerede har gitt uttrykk for, den setningen kunne vært mye bedre. Men ...

    "Private foretak skaper sine lærlingeplasser dersom de har behov og ressurser" skrev jeg forrige gang jeg var innom ...

    ... og da tror jeg selvfølgelig ikke at disse kommer rekende på en fjøl! Makan.

    SvarSlett
  6. Eller man kan erkjenne fakta: Lover skaper ingen ting.

    SvarSlett
  7. Sirkelargumentasjonen din er triste saker. Og særlig når den er så interaksjonsløs. Rister på huet og trekker meg over til Sosialdemokratiet.no.

    SvarSlett
  8. Det er vel greiest å diskutere med meningsfeller ja...

    SvarSlett
  9. Så så. Det er flere Frp-sympatisører på Sosialdemokratiet.no enn fra noen annen politisk leir. Og det er jo bra at folk av alle slag deltar. Snakkes.

    SvarSlett