mandag 6. april 2009

Hurra for virkningsløs symbolpolitikk

Adresseavisen melder i dag at utslippene i Elgeseter gate i Trondheim ikke har gått ned som følge av kollektivfeltene som kom i fjor. Dette er imidlertid ingen bombe for oss som har sett på utviklingen, og er kjent med trafikkavviklingen i dette området. Det var vel omtrent bare flertallet i bystyret som trodde at dette tiltaket skulle ha noen miljøeffekt i det heletatt. Deler av opposisjonen slaktet forslaget, men ble latterliggjort som miljøsvin av flertallet.


Videre har ikke målingene fra miljøenheten tatt høyde for de som velger å kjøre andre ruter for å slippe køene i sentrum. Dette gjelder blant annet via Gløshaugen og Nonnegata. Målinger her ville nok gitt et svært negativt resultat. Dette dokumenterer en ting. For flertallet i bystyret er det symbolpolitikken som teller, mens realiteter og fakta betyr mindre. Moralen må bli at forurensing er mindre farlig hvis det er ubehagelig eller dyrt å forurense.


Dette føyer seg imidlertid inn i et mønster. I løpet av 2009 er det planer om å ha et system for signalprioritering av bussen i midtbyen på plass. Det er åpenbart at man bør ta erfaringene fra denne fiaskoen med seg i denne vurderingen. Dette vil bety flere trafikkhindringer, som igjen fører til mer utslipp. Symbolpolitikken lever imidlertid i beste velgående, og dette belønnes jo økonomisk av Regjeringen, så da er vel ikke resultatet så viktig. Hurra for virkningsløs symbolpolitikk!

1 kommentar: