onsdag 4. februar 2009

220 år med frihet

I dag er det 220 år siden general George Washington ble valgt til USAs første president. Det er en merkedag i historien. Vi kan glede oss over en uavbrutt presidentrekke av demokratisk valgte amerikanske presidenter i 220 år, de færreste land kan vise til noe i nærheten. Den eneste som ikke har blitt valgt til president eller visepresident er faktisk Gerald Ford.

Washington var ekstremt populær i sine åtte år som president. Han var tidligere leder i den britiske hæren, før han trakk seg tilbake. Da revolusjonen kom tjente han sitt land som revolusjonsleder i frigjøringen fra England. Dette ble et vendepunkt i verdenshistorien. USA vokste seg stadig sterkere, mens England, Frankrike og de andre kolonimaktene mistet mer og mer makt. I dag har USA utviklet seg til å bli verdens mektigste land.

USA ble i stor grad stiftet på religionsfrihet og frihet for enkeltmennesket. Selv om slaveriet fortsatte i ytterligere 80 år, ble forholdene gradvis bedret. Frigjøringen av slavene kom først etter Borgerkrigen, men det er en annen historie.

Washington hadde også slaver, i likhet med de fleste andre landeiere i Virgina. han var imidlertid viden kjent for å behandle sine slaver bedre enn de fleste.

1 kommentar:

  1. First in War, First in Peace, First in the hearts of his countrymen!

    SvarSlett